Què és el Portal de la Transparència?
Li donem la benvinguda al Portal de Transparència de l'Administració General de l'Estat el marc jurídic del qual és la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTBG).
Es crea la Seu Electrònica Associada del Portal de la Transparència a través de la Ordre TFP/303/2019, de 12 de març.
Pot descarregar est document en format PDF.
Descarregue aquest document en lectura fàcil.
Quin article de la LTBG fa referència a la creació del portal de transparència?
L'article 10 de la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern (LTBG) establix la creació del Portal de la Transparència. Este portal, inicialment depenent del Ministeri de la Presidència, té com a objectiu facilitar l'accés de la ciutadania a la informació rellevant de l'Administració General de l'Estat.
Amb les noves estructures orgàniques dels departaments ministerials, en concret el Reial decret 210/2024, de 27 de febrer,el Portal de la Transparència ara depèn de el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i està gestionat per la Direcció general de Governança Pública, que depèn de la Secretaria d'Estat de Funció Pública.
Quin abast administratiu té l'Administració General de l'Estat?
L'Administració General de l'Estat comprèn:
- L'Organització Central, que integra els Ministeris i els servicis comuns.
- L'Organització Territorial.
- L'Administració General de l'Estat en l'exterior.
Què és el Portal de la Transparència de l'Administració General de l'Estat?
El Portal de la Transparència de l'Administració General de l'Estat és un lloc web gestionat pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. En este portal es publica informació sobre les organitzacions administratives, temes d'integritat, govern obert i participació ciutadana, així com la informació que la Llei de Transparència exigix fer pública. A més, el portal permet als ciutadans sol·licitar accés a informació que no estiga disponible en el mateix.
Quin àmbit administratiu abasta este Portal?
Este Portal publica informació relativa a:
- L'Administració General de l'Estat: ministeris
- Les entitats gestores i els servicis comuns de la Seguretat Social. Inclou a les mútues col·laboradores de la Seguretat Social.
- Els organismes autònoms, les Agències Estatals, les entitats públiques empresarials i les entitats de Dret Públic que, amb independència funcional o amb una especial autonomia reconeguda per la Llei, tenen atribuïdes funcions de regulació o supervisió de caràcter extern sobre un determinat sector o activitat.
- Les entitats de Dret Públic amb personalitat jurídica pròpia, vinculades a qualsevol de les Administracions Públiques o dependents d'elles, incloses les Universitats públiques.
El Portal no conté informació específica de Comunitats Autònomes, Entitats Locals, Societats Estatals, Fundacions i òrgans Constitucionals. Estes entitats publicaran la seua informació en els seus propis portals web i seus electròniques.
Com es regula la seu electrònica associada del Portal de la Transparència?
S'ha creat la Subseu Electrònica del Portal de la Transparència a través de la Orde TFP/303/2019, de 12 de març, per la qual es creen les Subseus Electròniques del Portal Funciona i del Portal de la Transparència, com a seus electròniques derivades de la Seu Electrònica del Punt d'Accés General de l'Administració General de l'Estat.
Després de la publicació del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, la subseu va passar a cridar-se seu electrònica associada.
Quin característiques té?
- Inclourà informació de tots els Departaments ministerials i Organismes públics vinculats i depenents i permetrà que la ciutadania accedisca a la informació pública prevista en la Llei de Transparència mitjançant una sol·licitud.
- La direcció electrònica de la seu electrònica associada serà https://sede.transparencia.gob.es/
- La Secretaria d'Estat de Funció Pública serà la responsable de la seu electrònica associada.
- Canals d'accés als servicis disponibles:
- Seu electrònica: L'accés a través de la seu electrònica del Punt d'Accés General en administracion.gob.es. i de la pròpia calme electrònica associada del Portal de la Transparència.
- Sol·licitud presencial: presentant una sol·licitud identificant-se, en:
- - Les oficines de correus.
- - Els registres dels òrgans administratius competents o qualsevol òrgan administratiu que pertanga a:
- l'Administració General de l'Estat,
- les Comunitats Autònomes,
- les Diputacions Provincials, Cabildos i Consells Insulars,
- els Ajuntaments als quals es referix l'article 121 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, o a
- la de la resta d'entitats de l'Administració Local amb conveni.
- - En les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya en l'estranger.
- Atenció telefònica, els servicis d'informació departamental, en el telèfon 060.
- Mitjans per a formular suggeriments i queixes: Seu electrònica, a través del Punt d'Accés General.
- La seu electrònica permetrà a totes les persones identificades exercir el seu dret d'accés a la informació pública elaborada o adquirida per un òrgan o entitat en l'exercici de les seues funcions o competències.
- L'Agència Estatal d'Administració Digital serà responsable de la gestió tecnològica de la subseu Reial decret 210/2024, de 27 de febrer, pel qual s'establix l'estructura orgànica bàsica del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública.
- La Secretaria d'Estat de Funció Pública serà responsable de la gestió, continguts i servicis de la seu electrònica associada. Esta responsabilitat s'ajustarà a les competències assignades segons la legislació vigent.
Quins són els seus continguts específics?
Què regula la Llei de Transparència?
- Informació pública: La llei establix quina informació han de publicar obligatòriament les Administracions Públiques.
- Sol·licitud d'informació: Explica com els ciutadans poden sol·licitar informació a les Administracions Públiques.
- Regles de Bon Govern: Definix les normes que han de seguir les persones responsables en l'exercici de les seues funcions.
Què comprèn les Administracions Públiques?
Tenen la consideració d'Administracions Públiques: l'Administració General de l'Estat, les Administracions de les Comunitats Autònomes, les Entitats que integren l'Administració Local, així com els organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents d'elles.
Què és el Sector Públic?
El sector públic comprèn:
- L'Administració General de l'Estat.
- Les Administracions de les Comunitats Autònomes.
- Les Entitats que integren l'Administració Local.
- El sector públic institucional. Al seu torn el sector públic institucional està integrat per:
- Qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents de les Administracions Públiques.
- Les entitats de dret privat vinculades o dependents de les Administracions Públiques que quedaran subjectes al que es disposa en les normes d'esta Llei que específicament es referisquen a les mateixes, en particular als principis previstos en l'article 3, i en tot cas, quan exercisquen potestats administratives.
- Les Universitats públiques que es regiran per la seua normativa específica i supletòriament per les previsions de la present Llei.
Quines entitats estan obligades a publicar i a proporcionar informació?
Estan obligades a complir la LTBG:
- les Administracions Públiques,
- els òrgans constitucionals (inclosa la Casa de La seua Majestat el Rei) i els seus equivalents a nivell autonòmic,
- les Fundacions del Sector Públic,
- les Associacions constituïdes per Administracions Públiques o
- les Societats Mercantils amb participació pública majoritària.
Tots ells estan obligats a publicar la informació que la LTBG esmenta i, a més, respondre a les sol·licituds d'informació que presente la ciutadania, sempre que la informació sol·licita no estiga dins dels límits que estable l'article 14 de la Llei de Transparència i no afecta a la protecció de dades personals.
Les entitats privades, com a partits polítics, sindicats i altres organitzacions que reben ajudes públiques, han de publicar la informació requerida per la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern (LTBG).
A més, en el Portal de la Transparència es publicarà la informació de l'Administració General de l'Estat que se sol·licite amb major freqüència.
Què és la Publicitat Activa?
Publicitat Activa és la informació que la Llei de Transparència obliga a publicar a les Administracions Públiques. Esta informació ha de mantindre's actualitzada. El lloc on es publica és el Portal de la Transparència.
La Publicitat Activa en el Portal de la Transparència (PT) s'organitza de dos maneres: en sis matèries i en tres categories definides per la Llei de Transparència.
Les matèries són:
- Organització i ocupació pública
- Alts càrrecs
- Planificació i estadística
- Normativa i altres disposicions
- Contractes, convenis i subvencions
- Informació econòmic-pressupostària
Les categories són:
- Informació institucional, organitzativa i de planificació
- Informació de rellevància jurídica
- Informació econòmic-pressupostària i estadística
La informació bàsica de la publicitat activa són els elements d'informació.
Quina informació es publica en el Portal?
La LTBG assenyala la informació que s'ha de publicar, la qual cosa es coneix com a Publicitat Activa, però, a més, es publica també una altra informació que no és de compliment obligat i es assenyala com a “Més transparència”:
Organització i ocupació pública
Informació obligatòria
- Funcions dels ministeris i organismes (Funcions).
- Normativa d'aplicació (Normativa d'aplicació).
- Estructura orgànica dels ministeris (Estructura).
- Compatibilitat dels empleats i empleades públics (Compatibilitats).
- Registre d'activitats de tractament de dades (Registre de tractament).
Més transparència
- Relacions de llocs de treball (Llocs de treball).
- Ens del sector públic institucional estatal (Sector públic estatal).
- Oferta d'ocupació pública de l'Administració General de l'Estat (Oferta d'ocupació pública).
- Oposicions i convocatòries d'ocupació pública (Oposicions).
- Convenis i acords sobre condicions de treball (Condicions de treball).
- Codi de conducta dels empleats i empleades públics (Codi de conducta).
- Butlletí estadístic de personal al servici de l'Administració (Estadístiques de personal).
- Retribucions de personal de les entitats locals (Retribucions EE.LL.).
- Publicitat de les taules generals de negociació (Taules de negociació).
Alts càrrecs
Informació obligatòria
- Currículums d'alts càrrecs (Currículums).
- Retribucions d'alts càrrecs (Retribucions).
- Autoritzacions per a l'exercici d'una activitat privada després del cessament (Activitat privada).
- Indemnitzacions percebudes després d'abandó del càrrec (Indemnitzacions després de cessament)
Més transparència
- Principis de bon govern.
- Informes de compliment d'obligacions (Compliment d'obligacions).
- Declaracions de béns i drets patrimonials (Declaracions de béns).
- Agendes d'alts càrrecs (Agendes).
Planificació i estadística
Informació obligatòria
- Planes i programes.
- Informes i estadístiques d'interés (Informes i estadístiques).
Marque general per a la millora de la qualitat
- Informes globals del marc general de la qualitat (Qualitat en les AAPP).
- Cartes de servicis i programes ministerials per a la millora de la qualitat (Cartes de servicis).
- Certificacions i premis.
Normativa i altres disposicions
Informació obligatòria
- Pla anual normatiu
- Normes en tramitació
- Directrius, instruccions
Participació normativa
- Projectes normatius
- Documents sotmesos a informació pública
Més transparència
- Normes amb tramitació finalitzada
Contractes, convenis i subvencions
Informació obligatòria
- Contractes celebrats per l'Administració General de l'Estat (Contractes).
- Estadístiques de contractes
- Convenis i encomanes
- Subvencions
Més Transparència
- Contractes acords marc
- Subvencions a partits
- Planes de Subvencions
- Encàrrecs a mitjans propis
Informació econòmic-pressupostària
Informació obligatòria
- Pressupostos generals de l'Estat (Pressupostos generals).
- Informació sobre l'execució dels pressupostos generals de l'Estat (Execució pressupostària).
- Informació sobre l'activitat economicofinancera de les administracions públiques (Estabilitat pressupostària).
- Informes de fiscalització del Tribunal de Comptes (Informes de fiscalització).
- Comptes anuals i informes d'auditoria de l'Administració General de l'Estat (Comptes anuals).
- Béns immobles la titularitat dels quals és d'organismes de l'Administració General de l'Estat (Béns immobles).
Més transparència
- Comptes de resultats de pèrdues i guanys (Comptes de resultats).
- Sostre de gasto no financer aprovat (Sostre de gasto).
- Crèdits extraordinaris, suplements o modificacions del crèdit (Crèdits extraordinaris).
- Període mitjà de pagament a proveïdors (Pagament a proveïdors).
- Deute públic de l'Administració (Deute públic).
- Informació estadística de naturalesa tributària (Estadística tributària).
Existix alguna restricció a la publicació de la informació?
Sí. S'ha de verificar si la publicació realment afecta els límits establits per la Llei de Transparència. Si es tracta de dades personals, s'ha de comprovar si es poden ometre en el document a publicar.
Què puc fer si no trobe la informació que desitge en el PT?
En principi, la informació més rellevant per al ciutadà i més sol·licitada estarà disponible en el PT de manera accessible, reutilitzable i interoperable. Si l'interessat necessita més informació que la publicada o que esta siga més detallada, aleshores, podrà exercir el dret d'accés a la informació pública sol·licitant-la a través del PT.
Què puc fer si considere que no es complix amb les obligacions de transparència i no es publica determinada informació?
En este cas, podrà reclamar davant el Consell de Transparència i Bon Govern, que és l'organisme encarregat de vetlar pel compliment de la Llei de Transparència.
Què és el dret d'accés a la informació pública?
És el dret a accedir a informació pública segons el que assenyala l'article 105.b) de la Constitució.
Què és la informació pública?: els continguts o documents, qualsevol que siga el seu suport o format, que estiguen en poder de l'administració i que hagen sigut elaborats o adquirits en l'exercici de les seues funcions.
Per a més informació sobre el dret d'accés consulte la Guia del Ciutadà. Dret d'Accés
Es pot demanar qualsevol informació?
El dret d'accés a la informació té certs límits per a protegir altres drets i béns jurídics. Estos límits existixen per a evitar que es publique informació que podria danyar a una persona o a l'interés públic.
Estos límits estan taxats en la Llei i són els següents:
- La seguretat nacional
- La defensa
- Les relacions exteriors
- La seguretat pública
- La prevenció, investigació i sanció dels il·lícits penals, administratius o disciplinaris
- La igualtat de les parts en els processos judicials i la tutela judicial efectiva
- Les funcions administratives de vigilància, inspecció i control
- Els interessos econòmics i comercials
- La política econòmica i monetària
- El secret professional i la propietat intel·lectual i industrial
- La garantia de la confidencialitat o el secret requerit en processos de presa de decisió
- La protecció del medi ambient
Com s'apliquen els límits?
L'òrgan que rep una sol·licitud d'informació ha d'avaluar si la publicació d'eixa informació podria causar algun dany, considerant els límits establits.
Per què existix protecció de dades personals?
Si la informació sol·licitada conté dades especialment protegides, solament es podrà autoritzar l'accés si es compta amb el consentiment exprés i per escrit de la persona afectada.
Què és l'accés parcial?
Si se sol·licita informació que inclou dades subjectes a límits del dret, s'acceptarà parcialment la sol·licitud i s'informarà al sol·licitant sobre la informació que ha sigut omesa.
Què pot fer un ciutadà o ciutadana a el que se li denega informació?
Pot presentar una reclamació davant el Consell de Transparència i Bon Govern, òrgan independent encarregat de vetlar pel correcte compliment de les disposicions de la Llei.
Per a més informació sobre el dret d'accés a la informació pública, consulte la Guia del Ciutadà. Dret d'accés.
Què és el Consell de la Transparència i Bon Govern?
El Consell de la Transparència i Bon Govern és una autoritat administrativa independent d'àmbit estatal.
Es vincula a l'Administració General de l'Estat a través del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública.
El Consell de la Transparència i Bon Govern té per finalitat:
- promoure la transparència de l'activitat pública,
- vetlar pel compliment de les obligacions de publicitat,
- salvaguardar l'exercici de dret d'accés a la informació pública i
- garantir el compliment de les normes de bon govern.
El Consell té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per a obrar. Actua amb autonomia i plena independència en el compliment de les seues finalitats.
És el Consell responsable del Portal de la Transparència?
No, és la Direcció general de Governança Pública del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública.