Ministeri de Sanitat
Información sobre las funciones del Ministerio de Sanidad y sus organismos públicos, vinculados o dependientes.
Funcions
Correspon al Ministeri de Sanitat la proposta i execució de la política del Govern en matèria de salut, de planificació i assistència sanitària, així com l'exercici de les competències de l'Administració General de l'Estat per assegurar als ciutadans el dret a la protecció de la salut.
subirLa Secretaria General de Salut Digital, Informació i Innovació del Sistema Nacional de Salut és l'òrgan del Departament al que correspon abordar els projectes de modernització, innovació, millora i transformació del Sistema Nacional de Salut relacionats amb la salut digital i els sistemes d'informació per al Sistema Nacional de Salut, la realització d'activitats tendents a la translació de la innovació i avanços de la recerca al Sistema Nacional de Salut, sense perjudici de les competències atribuïdes a altres departaments ministerials i a les comunitats autònomes.
Li correspon, igualment, l'elaboració dels sistemes d'informació, la gestió de la informació clínica i administrativa relacionada amb les competències del departament així com la identificació de la població protegida i l'accés a la informació clínica i terapèutica del Sistema Nacional de Salut, el control, normalització i catalogació de la informació sanitària, i l'assegurament de la interoperabilitat i accessibilitat, d'acord amb la normativa de la Unió Europea sobre dades de salut, així com ostentar la representació del Ministeri de Sanitat en els organismes nacionals i internacionals competents en matèria de salut digital, sense perjudici de les competències d'altres unitats del departament.
2. De la Secretaria General de Salut Digital, Informació i Innovació del Sistema Nacional de Salut depèn la Direcció general de Salut Digital i Sistemes d'Informació per al Sistema Nacional de Salut.
3. A més, la Secretaria General de Salut Digital, Informació i Innovació del Sistema Nacional de Salut desenvoluparà les funcions següents:
Facilitar el desenvolupament i implementació de línies estratègiques sobre recerca i innovació en el sector sanitari, orientades cap a la incorporació de millores en l'atenció de pacients i en l'organització i funcionament del Sistema Nacional de Salut, en col·laboració amb altres organismes i institucions implicades, i en particular amb l'Institut de Salut Carlos III O.A.
Realitzar les actuacions necessàries per al desenvolupament i manteniment del Sistema d'Informació Sanitària del Sistema Nacional de Salut definit en el capítol V de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, garantint la seva qualitat, normalització, catalogació, comparabilidad, transparència i accessibilitat dins del marc legal de protecció de dades personals.
Realitzar les actuacions necessàries per a la governança i gestió de la dada sanitària, aplicant els acords adoptats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional Salut, a través de l'Oficina de la Dada Sanitària com a unitat tècnica i en col·laboració amb la resta d'organismes competents.
Coordinar les operacions del Ministeri de Sanitat sobre la salut i el sistema sanitari en el Pla Estadístic Nacional, així com la seva aportació per a altres finalitats estatals i per respondre als compromisos en matèria de dades i informació, amb organitzacions internacionals.
Elaborar l'Informe Anual del Sistema Nacional de Salut amb un enfocament integral de la salut i la seva protecció i des de la perspectiva de l'equitat, la qualitat i l'eficiència, així com els informes periòdics d'avaluació sobre la situació de salut, el funcionament, acompliment i resultats del sistema sanitari i la seva anàlisi comparativa amb altres sistemes sanitaris, incloses les expectatives i opinió ciutadana i els resultats en pacients.
Assumir la gestió funcional dels serveis comuns del Sistema Nacional de Salut relatius a Població Protegida i d'interoperabilitat de la Història Clínica Digital i de Recepta Electrònica, tant en l'àmbit nacional com a internacional, així com elaborar i mantenir el registre general de centres, serveis i establiments sanitaris.
Ostentar la representació del Ministeri de Sanitat en els organismes nacionals i internacionals competents en matèria d'informació, interoperabilitat sanitària, normalització, estadístiques i avaluació del sector salut.
Impulsar l'ús diligent i ètic de les dades utilitzades en l'àmbit del Sistema Nacional de Salut, en col·laboració amb les comunitats autònomes i resta d'agents involucrats, així com vetllar per la seva integritat i procedir a la seva difusió, en els termes i condicions que la normativa aplicable estableixi a través de l'Oficina de la Dada Sanitària.
La Sotssecretaria de Sanitat és l'òrgan al que correspon exercir les funcions previstes en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i l'adreça, impuls i supervisió dels seus òrgans directius dependents i, si escau, dels organismes públics que li estiguin adscrits. Així mateix, li correspon la coordinació de les actuacions del Departament en relació amb els assumptes que se sotmetran als òrgans col·legiats del Govern.
A més, li correspon, en particular, el desenvolupament de les següents funcions:
La gestió del personal funcionari, estatutari i laboral del Departament, l'elaboració de les relacions de llocs de treball, l'avantprojecte d'oferta d'ocupació pública i els plans d'ocupació, i la convocatòria i resolució de les proves selectives del personal funcionari i laboral i els concursos de personal funcionari del Departament i dels seus organismes autònoms; la formació i promoció del personal, l'assistència social i les relacions amb la junta de personal i amb el comitè d'empresa, així com la seguretat i higiene en el treball, i també el règim econòmic i de control de les despeses de personal i l'habilitació d'aquests.
L'elaboració i tramitació de l'avantprojecte de pressupost del Departament i dels seus organismes, de les modificacions pressupostàries del Departament i les que corresponguin dels organismes adscrits, així com l'informe i assistència tècnica en matèria pressupostària i les funcions encomanades a les oficines pressupostàries.
La gestió economicofinancera i de tresoreria dels crèdits pressupostaris del Departament; les funcions d'habilitació i pagaduría; la tramitació dels expedients de contractació i altres expedients de despesa no atribuïts a altres òrgans del Departament, així com la programació i comptabilització prèvia dels crèdits pressupostaris.
L'adreça, impuls i gestió en el Departament dels serveis generals i de règim interior, de la seguretat, del patrimoni, de les obres i dels serveis tècnics de manteniment, l'equipament de les Unitats, l'elaboració i actualització de l'inventari de béns mobles, la gestió i execució dels plans d'autoprotecció dels immobles on presti el servei de manteniment, així com la planificació i seguiment de l'execució dels contractes relatius a aquestes matèries.
La planificació, adreça i coordinació dels desenvolupaments dels sistemes horitzontals del Ministeri de Sanitat; l'elaboració, disseny, preparació i proposta de necessitats dels recursos tecnològics corresponents; i l'adreça i coordinació tecnològica i de la publicació de continguts i procediments del portal web, seu electrònica i Intranet del Ministeri de Sanitat.
L'elaboració, desenvolupament i execució dels plans de digitalització del departament, així com l'impuls i seguiment dels plans de trasformación digital de l'Administració General de l'Estat, en l'àmbit del Ministeri de Sanitat, sense perjudici de les competències d'altres unitats i de la coordinació amb aquestes.
La direcció i gestió integral del lloc de treball digital, incloent el suport a persones usuàries i seus, la provisió i gestió d'equipaments i els serveis associats.
La coordinació i supervisió, en col·laboració amb la Direcció general de Salut Digital i Sistemes d'Informació del Sistema Nacional de Salut, de les actuacions en l'àmbit de les tecnologies de la informació i les comunicacions que desenvolupin els òrgans directius i organismes del Departament, incloent la tramitació davant la Comissió Ministerial d'Administració Digital, presidida per la persona titular de la Sotssecretaria de sanitat, de les propostes corresponents a aquest àmbit.
La planificació i execució pressupostària en matèria de tecnologies de la informació i transformació digital en l'àmbit de les seves competències, així com la seva execució i el seguiment associat sense perjudici de les competències d'altres unitats i de la coordinació amb aquestes. Així mateix, l'impuls dels expedients de contractació i seguiment contractual dels acords de nivells de servei.
Les funcions que la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i les seves disposicions de desenvolupament, atribueixen a les Unitats d'Informació, en l'àmbit del Ministeri de Sanitat, així com el recolzo en la coordinació de les iniciatives en matèria de govern obert en l'àmbit del Ministeri.
L'establiment i gestió dels sistemes d'informació del Ministeri de Sanitat dirigits a la ciutadania, així com l'atenció a la mateixa sobre la manera d'accés als serveis, procediments, ajudes i subvencions de la competència del Ministeri de Sanitat.
La realització i coordinació de les campanyes de publicitat institucional del Departament, amb la col·laboració de les diferents Unitats proponents de les mateixes.
La realització d'accions informatives i divulgatives en matèries pròpies del Departament, sense perjudici de les atribuïdes expressament a un altre òrgan.
L'execució i avaluació dels programes d'inspecció dels serveis del Departament i de les entitats del sector públic institucional que tingui adscrites.
ñ) La proposta de simplificació i racionalització de procediments, la realització d'estudis i les propostes sobre la millora de l'organització.
Les actuacions d'examen i proposta regulades pel Reial decret 799/2005, d'1 de juliol, pel qual es regulen les inspeccions de serveis.
La coordinació de les avaluacions de les polítiques públiques de competència del Departament i, si escau, la realització de les quals determini la persona titular del Ministeri, d'acord amb el pla d'avaluacions de polítiques públiques que aprovi el Consell de Ministres, amb el suport de l'Institut per a l'Avaluació de Polítiques Públiques del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa.
L'impuls de la captació i coordinació de l'execució dels Fons provinents de la Unió Europea destinats al Ministeri de Sanitat.
La implantació d'un sistema de planificació amb enfocament estratègic i previsions sobre desplegament, avaluació d'implementació i revisió.
L'impuls i coordinació dels treballs tècnics i administratius inherents a projectes amb finançament nacional i europea destinats al Ministeri de Sanitat. En relació amb aquests projectes, li correspondrà, així mateix, planificar el seu control, seguiment i avaluació mitjançant un seguiment periòdic d'indicadors de realització i de resultats i l'avaluació de la seva implementació amb informació actualitzada relativa a l'avanç en la consecució de les fites i de les metes.
L'impuls i la col·laboració amb els centres gestors del Departament en el compliment de les obligacions existents en matèria de comunicació i publicitat en relació amb les actuacions associades a Fons de la Unió Europea.
La coordinació i l'impuls dels plans i projectes promoguts des de l'àmbit de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública.
L'exercici de les funcions de la secretaria tècnica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
L'exercici de les funcions de la Unitat d'Igualtat del Ministeri, segons el previst en l'article 77 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, d'acord amb el Reial decret 259/2019, de 12 d'abril, pel qual es regulen les Unitats d'Igualtat de l'Administració General de l'Estat.
El seguiment i actualització de la representació del Ministeri en òrgans col·legiats i en comissions o grups de treball.
El Comissionat de Salut Mental és l'òrgan del Departament al que correspon desenvolupar les línies estratègiques en salut mental del ministeri i les possibles interaccions amb altres departaments ministerials, altres administracions públiques, institucions públiques i privades i societat civil. Així mateix, li correspon Impulsar un Pacte d'Estat de Salut Mental.
En particular, durà a terme les següents funcions:
Fomentar, reorganitzar i coordinar la xarxa d'atenció a la salut mental comunitària dels serveis de salut de l'Estat, especialment pel que fa a l'atenció a persones amb Trastorn Mental Greu (TMG), impulsant la millora de la gestió dels recursos humans, l'establiment d'indicadors de qualitat, la promoció de la recerca i l'adopció d'un model assistencial basat en cures integrals i personalitzats.
Desenvolupar, implementar i avaluar plans específics de salut mental, tals com els dirigits a la infància, adolescència i joventut, a l'ús racional de psicofármacos i contra el suïcidi. Gestió de la línia 024 d'atenció a la conducta suïcida.
Avaluar el compliment dels Planes d'Acció en Salut Mental, dins de l'Estratègia de Salut Mental 2022-2026.
Impulsar actuacions i iniciatives per a la promoció i protecció de la salut mental en el treball, en col·laboració amb agents institucionals, socials i sanitaris, d'acord amb la normativa existent, i desenvolupar estratègies que identifiquin i abordin la càrrega de malaltia mental derivada de l'entorn laboral.
Dissenyar estratègies d'acció i promoció de la salut comunitària enfocades a atendre el sofriment psíquic d'origen social mitjançant la implementació d'unitats d'atenció i seguiment de la prescripció social, juntament amb les diferents institucions competents, que cercaran enfortir les xarxes i recursos comunitaris existents i desenvolupar nous enfocaments i eines en el mitjà comunitari.
Promoure la creació d'un programa de prevenció i despatologización en matèria de salut mental, basat en l'enfocament de determinants socials, per abordar les causes arrel dels trastorns mentals i reduir la seva estigmatització.
Impulsar el projecte Horitzó de Desinstitucionalización per a l'any 2040, incloent estudis sobre la situació actual i mesures per promoure la recuperació i la reintegració comunitària de persones amb trastorns mentals.
Desenvolupar accions específiques orientades a la promoció, protecció i atenció de la salut mental de col·lectius vulnerables, tals com a persones internes en presons, persones migrants que, per les seves especials circumstàncies, estiguin en una situació de vulnerabilitat, i víctimes de violència de gènere o de violències sexuals, incidint especialment en les mesures que garanteixin el respecte dels drets de les persones sotmeses a mesures involuntàries a causa d'un trastorn mental.
Determinar els criteris que permetin establir la posició espanyola davant la Unió Europea i en altres fòrums internacionals en les matèries pròpies de la seva competència, en coordinació amb la Secretaria General Tècnica.
Normativa
- Veure la Normativa (Legislatura XV).
subir
Estructura orgànica (organigrama)
- Veure la Estructura orgànica.
subir