Acceder al contenido principal

Sección con el contenido principal

Què és el Portal de la Transparència?

Li donem la benvinguda al Portal de Transparència de l'Administració General  de l'Estat el marc jurídic del qual és la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTBG).

Es crea la Seu Electrònica Associada del Portal de la Transparència a través de la  Ordre TFP/303/2019, de 12 de març.

Pot descarregar est document en format PDF.

Sello de lectura fácilDescarregui aquest document en lectura fàcil.

 

Quin article de la LTBG fa referència a la creació del portal de transparència?

La creació del Portal de la Transparència (PT) es recull en l'article 10 de la LTBG.

Article 10. Portal de la Transparència.

  1. L'Administració General de l'Estat desenvoluparà un Portal de la Transparència, dependent del Ministeri de la Presidència, que facilitarà l'accés de la ciutadania a tota la informació a la qual es refereixen els articles anteriors relativa al seu àmbit d'actuació.

Amb les noves estructures orgàniques dels departaments ministerials, en concret el Reial decret 210/2024, de 27 de febrer,el Portal de la Transparència passa a dependre de el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a través de la Direcció general de Governança Pública (Secretaria d'Estat de Funció Pública).

Quin abast administratiu té l'Administració General de l'Estat?

L'Administració General de l'Estat comprèn:

  1. L'Organització Central, que integra els Ministeris i els serveis comuns.
  2. L'Organització Territorial.
  3. L'Administració General de l'Estat en l'exterior.

 

Què és el Portal de la Transparència de l'Administració General de l'Estat?

És un portal web, dependent del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, on es publica: informació de les organitzacions administratives recollides en l'epígraf següent, informació relativa a Integritat, Govern Obert i Participació ciutadana i la informació que la Llei de Transparència obliga a fer pública. A més, el portal permet l'exercici del dret d'accés a informació no disponible al portal.

Quin àmbit administratiu abasta aquest Portal?

Aquest Portal publica informació relativa a:

  • L'Administració General de l'Estat.
  • Les entitats gestores i els serveis comuns de la Seguretat Social així com les mútues col·laboradores de la Seguretat Social.
  • Els organismes autònoms, les Agències Estatals, les entitats públiques empresarials i les entitats de Dret Públic que, amb independència funcional o amb una especial autonomia reconeguda per la Llei, tenen atribuïdes funcions de regulació o supervisió de caràcter extern sobre un determinat sector o activitat.
  • Les entitats de Dret Públic amb personalitat jurídica pròpia, vinculades a qualsevol de les Administracions Públiques o dependents d'elles, incloses les Universitats públiques.

El Portal no conté informació específica de Comunitats Autònomes, Entidades Locales, Sociedades Estatales, Fundacions i òrgans Constitucionals. Aquestes entitats publicaran la seva informació als seus respectius portals web i seus electròniques.

Com es regula la seu electrònica associada del Portal de la Transparència?

S'ha creat la Subseu Electrònica del Portal de la Transparència a través de  la Ordre TFP/303/2019, de 12 de març,per la qual es creen les Subseus Electròniques del Portal Funciona i del Portal de la Transparència, com a seus electròniques derivades de la Seu Electrònica del Punt d'Accés General de l'Administració General de l'Estat.

Després de l'aprovació i publicació del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics ha passat a denominar-se seu electrònica associada.

Quines característiques té?

  • Integrarà a la totalitat dels Departaments ministerials i dels Organismes públics vinculats i dependents i permetrà l'accés de la ciutadania a la informació pública prevista en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, accés a la informació pública i bon govern, mitjançant la corresponent sol·licitud.
  • L'adreça electrònica de referència de la seu electrònica associada serà https://sede.transparencia.gob.es/
  • La titularitat de la seu electrònica associada correspondrà a la Secretaria d'Estat de Funció Pública.
  • Seran canals d'accés als serveis disponibles en la seu:
    • L'accés a través de la seu electrònica del Punt d'Accés General en administracion.gob.es.
    • La pròpia seu electrònica associada del Portal de la Transparència.
    • Per a l'atenció presencial, l'oficina 060 de carrer Manuel Cortina, 2, 28010 Madrid, així com les Oficines 060 de Delegacions i Subdelegacions del Govern i d'Adreces Insulars, conforme a les competències definides en les normes reguladores de l'organització ministerial i la resta de les oficines de les Administracions Públiques en el marc dels convenis subscrits o que poguessin subscriure's, sense perjudici de l'accés a través dels mitjans previstos en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1  d'octubre.
    • Per a l'atenció telefònica, els serveis d'informació departamental, en el telèfon 060.
  • Els mitjans disponibles per a la formulació de suggeriments i queixes són els disponibles en la seu del Punt d'Accés General, de la qual deriva la seu electrònica associada del Portal de la Transparència.
  • La seu electrònica associada permetrà a totes les persones degudament identificades exercir el dret d'accés a la informació pública que hagi estat elaborada o adquirida en l'exercici de les funcions d'un òrgan o entitat o quan sigui conseqüència del desenvolupament de les competències que té formalment atribuïdes.
  • La gestió tecnològica de la subseu serà competència de la Secretaria General d'Administració Digital, en les atribucions que li competeixin segons el que es disposa en el Reial decret 682/2021, de 3 d'agost.
  • Serà responsable de la gestió, continguts i serveis posats a la disposició de les persones interessades en la seu electrònica associada, la Secretaria d'Estat de Funció Pública. La responsabilitat es correspondrà amb les competències que la persona o persones titulars tinguin atribuïdes segons la legislació vigent.

Quins són els seus continguts específics?

Què regula la Llei de Transparència?

La Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern (LTBG) preveu quina informació han de publicar les administracions públiques per a coneixement dels ciutadans, com poden demanar els ciutadans informació a les administracions i quins són les regles de bon govern que han de respectar els responsables públics.

Quines entitats estan obligades a proporcionar informació?

Totes les administracions públiques, entitats del sector públic, òrgans constitucionals (inclosa la Casa de Sa Majestat el Rei) i els seus equivalents a nivell autonòmic, així com Fundacions del Sector Públic, associacions constituïdes per administracions públiques o Societats Mercantils amb participació pública majoritària, estan obligades a complir la Llei de Transparència. És a dir, han de publicar la informació que la Llei esmenta i, a més, respondre a les sol·licituds d'informació que presentin els ciutadans.

Hauran també publicar la informació prevista en la Llei entitats privades com els partits polítics, sindicats, organitzacions sindicals i altres entitats que percebin ajuts públics.

En el cas del present Portal de la Transparència, atenent a l'article 10 de la LTBG, es publica la informació de l'Administració General de l'Estat que es demana amb més freqüència.

Què és el Portal de la Transparència del Govern de Españ; a?

És la plataforma, dependent del Ministeri de la Presidència, per la qual es podrà accedir a la informació de l'Administració General de l'Estat prevista a la Llei, el coneixement sigui rellevant per garantir la transparència de la seva activitat relacionada amb el funcionament i control de l'actuació pública. També contindrà la informació que els ciutadans sol·licitin amb més freqüència en exercici del dret d'accés a la informació pública i les resolucions denegatòries del dret d'accés, prèviament anonimitzades.

Què conté aquest Portal?

El Portal, d'acord amb el que disposa la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, té per objecte ampliar i reforçar la transparència de la activitat pública, regular i garantir el dret d'accés a la informació relativa a aquella activitat i establir les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics.

El Portal publica informació de les entitats que conformen les administracions públiques, en concret.:

  • La Administració General de l'Estat ,
  • Les entitats gestores i els serveis comuns de la Seguretat Social així com les mútues col·laboradores de la Seguretat Social .
  • Els organismes autònoms , les agències estatals , les entitats públiques empresarials i les entitats de Dret Públic que, amb independència funcional o amb una especial autonomia reconeguda per la Llei, tenen atribuïdes funcions de regulació o supervisió de caràcter extern sobre un determinat sector o activitat.
  • Les entitats de Dret Públic amb personalitat jurídica pròpia, vinculades a qualsevol de les administracions públiques o que en depenen, incloses les universitats públiques < / span>.

    El Portal no conté informació de Comunitats Autònomes, entitats locals, societats estatals, fundacions i òrgans Constitucionals. Aquestes entitats publicaran la seva informació en els seus respectius portals web i seus electròniques.

Què és la Publicitat Activa?

És una informació agrupada en les categories definides en la llei, que les administracions públiques han de publicar de forma periòdica i actualitzada per garantir la transparència de la seva activitat.

En aquest Portal de la Transparència del Govern de Españ; a es facilita l'accés dels ciutadans a tota la informació institucional, organitzativa, de planificació, de rellevància jurídica, econòmica, pressupostària i estadística prevista en la Llei corresponent als Ministeris, organismes autònoms, entitats públiques empresarials, agències estatals i entitats de dret públic.

Quina informació es publica al Portal?

La Llei regula la publicació de les següents categories d'informació en el que es coneix com Publicitat Activa:

Informació organitzativa

  • Funcions que es desenvolupen en els organismes
  • Normativa d'aplicació
  • Estructura: organigrama amb identificació dels responsables de les unitats, el seu perfil i trajectòria professional
  • Plans i programes anuals, objectius, grau de compliment i resultats

    Informació de rellevància jurídica

    • Directrius, instruccions, acords, circulars, respostes a consultes (que suposin una interpretació del Dret o produeixin efectes jurídics)
    • avantprojectes de lleis o de decrets legislatius
    • Projectes de Reglament
    • Memòries i Informes inclosos en els expedients d'elaboració de textos normatius
    • Documents que hagin de ser sotmesos a informació pública

      Informació de contingut econòmic

      • Contractes
      • Convenis i encàrrecs de gestió
      • Retribucions alts càrrecs
      • Subvencions i ajudes públiques
      • Pressupostos
      • Comptes anuals. Informes d'auditoria de comptes i de fiscalització
      • Resolucions de l'Oficina de Conflicte d'Interessos que afecten empleats públics i alts càrrecs
      • Informació estadística de grau de compliment dels serveis públics
      • Béns immobles de propietat estatal

        Hi ha alguna restricció a la publicació de la informació?

        En efecte. Potser la informació no pugui publicar perquè afecti qüestions sensibles com la seguretat nacional, la defensa o la protecció de dades personals. En aquests casos, s'ha de comprovar si, veritablement, la publicació afecta els límits que la Llei preveu o, per al cas de les dades personals, si aquests poden eliminar del document que es publiqui.

        Què passa si no trobo informació al Portal?

        En principi, la informació més rellevant per al ciutadà i de freqüent accés estarà disponible al Portal de manera accessible, reutilitzable i interoperable. Si l'interessat necessita més informació o necessita més detall, llavors, es podrà accedir al servei de sol·licitud d'informació pública que és un dret regulat per la llei de transparència i bon govern. Aquest servei es troba disponible al Portal.

        Què passa si no es compleix amb les obligacions de transparència i no es publica la informació?

        El Consell de Transparència i Bon Govern ha de vetllar pel compliment de les disposicions de la Llei i l'incompliment podrà donar lloc a procediments disciplinaris.

Què és el dret d'accés a la informació pública?

És el dret d'accés a accedir a informació pública en els termes que preveu la Constitució article 105.b), entenent-se com informació pública els continguts o documents, sigui quin sigui el suport o format, que obrin en poder de l'administració i que hagin estat elaborats o adquirits en l'exercici de les seves funcions.

Per a més informació sobre el dret d'accés accedeix a la Guia del Ciutadà. Dret d'Accés

Es pot demanar qualsevol informació?

El dret d'accés a la informació està subjecte a certs límits que tenen com a objectiu protegir altres béns jurídics que poden quedar desprotegits si es dóna la informació. És a dir, els límits existeixen per protegir informació que no ha de ser pública perquè, si ho fos, podria donen; ar a una persona o l'interès públic.

Aquests límits estan taxats en la Llei i són els següents:

  • La seguretat nacional
  • La defensa
  • Les relacions exteriors
  • La seguretat pública
  • La prevenció, investigació i sanció dels il·lícits penals, administratius o disciplinaris
  • La igualtat de les parts en els processos judicials i la tutela judicial efectiva
  • Les funcions administratives de vigilància, inspecció i control
  • Els interessos econòmics i comercials
  • La política econòmica i monetària
  • El secret professional i la propietat intel·lectual i industrial
  • La garantia de la confidencialitat o el secret requerit en processos de presa de decisió
  • La protecció del medi ambient

    Com s'apliquen els límits?

    L'òrgan al qual se li sol·licita una informació la publicació considera que pot perjudicar algun dels límits haurà de valorar si, efectivament, es produeix un Dan, o si es proveeix aquesta informació.

    Per què existeix protecció de dades personals?

    Si la informació sol·licitada contingués dades especialment protegides, l'accés únicament es podrà autoritzar en cas que es comptés amb el consentiment exprés i per escrit de l'afectat.

    Què és l'accés parcial?

    En els casos en què se sol·liciti informació a la que parteix de la mateixa estigui sotmesa a alguna causa de límit del dret, s'admetrà parcialment la sol·licitud i s'indicarà al sol·licitant la informació que ha estat omesa .

    Què pot fer un ciutadà a qui se li denega informació?

    Pot presentar una reclamació davant el Consell de Transparència i Bon Govern, òrgan independent encarregat de vetllar pel correcte compliment de les disposicions de la Llei.

    Per a més informació sobre el dret d'accés a la informació pública, consulteu la Guia del Ciutadà. Dret d'accés.

Què és el Consell de la Transparència i Bon Govern?

El Consell de la Transparència i Bon Govern és un organisme públic previst en la disposició addicional desena de la Llei 6/1997, de 14 d'abril, d'Organització i Funcionament de l'Administració General de l'Estat, derogada per la Llei 40/2015. Després de l'entrada en vigor de la Llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic, es transformarà en autoritat administrativa independent d'àmbit estatal. 

Està adscrit al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, actuant amb autonomia i plena independència en el compliment de les seves finalitats.

El Consell de la Transparència i Bon Govern té per finalitat promoure la transparència de l'activitat pública, vetllar pel compliment de les obligacions de publicitat, salvaguardar l'exercici de dret d'accés a la informació pública i garantir l'observança de les disposicions de bon govern.

És el Consell responsable del Portal de la Transparència?

No, és el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Direcció general de Governança Pública. 

El Consell té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per obrar. Actua amb autonomia i plena independència en el compliment de les seves finalitats.