IX Cim Global Aliança per al Govern Obert 2025 Vitòria-Gasteiz
España acollirà l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert, que se celebrarà a Vitòria-Gasteiz, capital d'una de les sis Comunitats Autònomes que pertanyen a OGP Local, País Basc, els dies 7, 8 i 9 d'octubre de 2025. En ella participaran més de 2.000 experts i líders mundials i ajudarà a reforçar la posició d'España en matèria de transparència i participació ciutadana.
La celebració de l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert suposa el fermall final de la copresidencia espanyola del Comité Directiu de l'Aliança per al Govern Obert.
Informació relacionada:
- Procés de consulta per a arreplegar les prioritats i preocupacions per a l'elaboració del programa del Cim.
- Reunió constitutiva del comité organitzador de l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert
- Real Decreto pel qual es crea el Comité Organitzador de l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert
- Enllaç a la Nota de premsa de l'aprovació del Comité Organitzador de l'IX Cim Global de Govern Obert
- Enllaç a l'anunci de la seu del Cim
CONSTRUINT EL PROGRAMA DE L'IX CIM GLOBAL DE L'ALIANÇA PER Al GOVERN OBERT
Amb motiu de la copresidencia espanyola del Comité Directiu de l'Aliança per al Govern Obert, al costat de l'acadèmica filipina Cielo Magno, representant de la societat civil i de l'organització Bantay Kita, se celebrarà l'IX Cim Global de l'Aliança els dies 7, 8 i 9 d'octubre de 2025 a Vitòria-Gasteiz (España). El Cim Global d'OGP 2025 és una oportunitat única perquè la comunitat de govern obert es reunisca, intercanvie idees i genere canvis significatius. El Cim inclourà taules redones d'alt nivell, tallers interactius, espais de *networking i esdeveniments paral·lels, tots ells dissenyats a partir de les idees i aportacions de la comunitat arreplegades durant la consulta.
Seguint els principis del Govern Obert, que promouen la participació i col·laboració entre administracions públiques, societat civil i ciutadania, s'obri un procés de consulta per a arreplegar les prioritats i preocupacions de la comunitat global. Este procés servirà de base per a l'elaboració del programa del Cim.
Per a accedir a la consulta, punxe ací.
A través d'esta plataforma, podran:
📊 Priorizar els temes proposats votant pels més rellevants.
💡 Enriquecer idees existents agregant comentaris i suggeriments.
🌍 Proponer nous temes si identifiquen aspectes no coberts encara en la discussió.
La consulta està organitzada en deu àrees temàtiques alineades amb els temes del Desafiament de Govern Obert. Dins de cada àrea, pot comentar i proposar els temes que considere que han d'incloure's en l'agenda.
També els convidem a expressar el seu interés a organitzar una sessió temàtica, participar com a orador(a) o coordinar un esdeveniment paral·lel, completant el formulari d'inscripció en esta plataforma.
📅 Fecha límit per a participar: 14 de març
La seua contribució ajudarà a construir una agenda inclusiva, impactant i basada en la comunitat. Construïm junts este Cim! Ens veiem a Vitòria-Gasteiz. Eskerrik asko!
ANTECEDENTS
L'Aliança per al Govern Obert (OGP) naix en 2011 com iniciativa multilateral entre líders governamentals i defensors de la societat civil, impulsada pel president Obama amb l'objectiu de promoure els principis de transparència, integritat, rendició de comptes i participació de les parts interessades en suport de la democràcia i el creixement inclusiu (definició arreplegada en la Recomanació del Consell de l'OCDE sobre Govern Obert de 14/12/2017).
Inclou 76 països i més de cent governs regionals i locals, i milers d'organitzacions de la societat civil, que representen a més de dos mil milions de persones, més de 3.000 compromisos en govern obert.
España forma part d'OGP a nivell nacional des de l'any de la seua fundació (2011), sent un dels països amb major nombre de membres regionals i locals: País Basc (2018), Catalunya (2020), Aragó (2020), Comunitat Valenciana (2022), Astúries (2022), Navarra (2024), Ajuntament de Madrid (2016).
L'OGP té com a objectiu la col·laboració entre Governs, societat civil i ciutadania, mitjançant l'intercanvi de metodologies innovadores en la implementació de compromisos, iniciatives i activitats de Govern Obert concretes i mesurables a través de PLANES D'ACCIÓ (actualment està finalitzant l'IV Pla de Govern Obert, i es troba en fase de co-creació el V Pla). Els plans estan subjectes a mecanismes de doble avaluació (interns i externs, avaluació expost pel Mecanisme de Revisió Independent, IRM),