Acceder al contenido principal

Sección con el contenido principal

Cim Global OGP 2025 Espanya - Vitòria

Cabecera Cumbre Alianza para el Gobierno Abierto 2025 Vitoria

 

El 16 de juliol de 2024, el President del Govern va comunicar en el Congrés dels Diputats la celebració en España de l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert a Vitòria-Gasteiz a la tardor de 2025. En ella participaran més de 2.000 experts i líders mundials i ajudarà a reforçar la posició d'España en matèria de transparència i participació ciutadana.

 

Antecedents

Al març de 2023 el Regne d'España va presentar la seua candidatura per a entrar a formarp Logo de l'OGPart del Comité de direcció de l'Aliança per al Govern Obert, de la qual és membre compromès amb els seus valors i principis des de 2011, any de la creació de l'Aliança. Un compromís que s'ha vist reflectit en els quatre plans d'acció implementats fins hui i que contínua amb l'actual procés de disseny i cocreación del V Pla de Govern Obert 2024-2028.  

En el VIII Cim de l'Aliança per al Govern Obert celebrada a Estònia al setembre de 2023, España va ser triada unànimement membre del Comité Directiu, i a més va veure acceptada la seua candidatura per a copresidir el Comité en el període comprès entre octubre de 2023 a setembre de 2024, inicialment com a copresident entrant fins a octubre de 2024 i, posteriorment fins a la fi del seu mandat a l'octubre de 2025, com a copresident principal.  

La copresidencia del Comité Directiu de l'Aliança l'exercirà amb Cielo Magno, coordinadora nacional de l'organització filipina Bantay Kita, en representació de la societat civil, i té com a prioritats durant el lideratge de l'Aliança tres pilars prioritaris:  

  1. Situar a les persones en el centre de les decisions i seguir liderant amb l'exemple en la implementació de polítiques i reformes de Govern Obert. 

  1. Promoure Governs íntegres i transparents, inspirant estratègies de consens per a aconseguir Administracions més Obertes.  

  1. Impulsar un ús humanista de les tecnologies.  

Aprofitant el lideratge de la copresidencia i la remarcable posició internacional del nostre país, Espanya busca impulsar l'esperit reformador en altres països a través de la col·laboració directa i en altres fòrums, a més d'amb l'Aliança, com el són la Unió Europea, l'OCDE (dins de la qual participa en el comité de governança pública que cobrix els temes de Govern i Estat Obert) i, d'especial manera, amb la Comunitat Iberoamericana de Països.  

Amb la copresidencia, Espanya, a més, ha assumit el repte d'organitzar la celebració de l'IX Cim Global de l'Aliança per al Govern Obert que tindrà lloc a Vitòria-Gasteiz, capital d'una de les cinc Comunitats Autònomes que pertanyen a OGP Local, País Basc, a la tardor de 2025 com a colofó de la copresidencia espanyola del Comité Directiu.