3.5.1. Sensibilización Formación
Compromiso, iniciativa i activitat | Inicio | Fi | Estat | |
---|---|---|---|---|
3. Pla de millora de la participació ciutadana en els assumptes públics 3.5. Sensibilització i formació sobre participació pública 3.5.1. Sensibilització i formació sobre participació pública |
01/01/2021 |
30/10/2024 |
Finalitzada
|
Estat d'execució
-
Activitats de sensibilització:
Dins de l'Encàrrec a ISDEFE i en relació amb l'elaboració de Guies d'Avaluació de la Participació en plans i programes s'ha proposat el disseny i execució de dos cicles de conferències i tallers pràctics (4), així com l'elaboració de material de suport. Per al primer cicle sobri: “Participació ciutadana en plans i programes públics”, es compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, encapçalat per Q.B.
S'han realitzat les 8 conferències programades, (5) en 2022 i (3) l'any 2023 que estan disponibles utilitzant l'espai col·laboratiu d'HazLab. Es pot consultar el programa en el següent enllaç
sobri: “Participació ciutadana en plans i programes públics”, es compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, encapçalat per Q.B.
S'han realitzat les 8 conferències programades, (5) en 2022 i (3) l'any 2023 que estan disponibles utilitzant l'espai col·laboratiu d'HazLab. Es pot consultar el programa en el següent enllaç
- La primera conferència Democràcia: Crisi del present i alternatives del futur es va celebrar el passat 29 de juny i va ser impartida pel professor Brugué, dins dels esdeveniments de la Setmana de l'Administració Oberta.
- La segona conferència ha estat impartida pel professor Josep Lluis Martí sota el títol Models de democràcia i reptes de futur, el 22 de setembre
- La professora Yanina Welp va impartir la tercera conferència sobre Participació directa i deliberació: més enllà de falses oposicions i reduccionismes
- La quarta conferència "La participació ciutadana de qualitat com a instrument per lluitar contra la desafecció política" ha estat impartida per Nacho Celaya. Coordinador de l'Àrea de Drets Socials en Ajuntament de Saragossa. 17 de novembre de 2022.
- La cinquena conferència va ser a càrrec de Pablo García, de la DG Participació Ciutadana. Generalitat de Catalunya. "La pràctica de la democràcia deliberativa" el passat 15 de desembre de 2022.
- La sisena conferència impartida per Cecilia Güemes, professora de ciència política de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), portava per títol "Confiança i participació ciutadana; escurçar distàncies, crear sentits compartits”. 26 de gener de 2023.
- El 8 de febrer de 2023 va tenir lloc la celebració de la conferència: "Quina ciutadania per a quina democràcia? El cas de l'Assemblea Ciutadana per al Clima?", a càrrec de Cristina Monge. Analista política, investigadora en governança per a la transició ecològica.
- La vuitena conferència es va celebrar el 23 de març de 2023 a càrrec de J. Subirats, Ministro de Universidades i Catedràtic emèrit de ciència política i de l'administració de la Universitat Autònoma de Barcelona sobri: “Les polítiques públiques: entre la tecnocracia i la democràcia”.
En el mes juny de 2021, el Ministeri de política Territorial i Función Pública va realitzar el curs El Govern obert principis, plans i iniciatives per obrir l'administració en el que es van abordar temes relacionats amb participació i innovació en els assumptes públics.
Activitats de formació:
Seminari “Participació ciutadana: Experiències de participació”, 23 al 25 d'agost de 2023. Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), ponència "Governo obert des de la perspectiva internacional: una agenda per al canvi". Impartició de formació sobre Laboratoris de cocreación en els plans de Govern obert (juny 2023), en el LV Curs Selectiu del Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat 2022, s'ha impartit formació. En el XXVII Curs Selectiu del Cos Superior de Sistemes i Tecnologies de la informació de l'Administració de l'Estat, s'ha impartit formació sobre Laboratoris de cocreación en els plans de Govern obert (14 al 24 de febrer de 2022) Febrer de 2022. Publicat en per l'Institut Nacional d'Administració Pública el llibre “Govern obert, innovació pública i col·laboració ciutadana” de J. Ignacio Criat. 9 de desembre de 2021 es realitza al Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals la presentació de la Guia de Govern Obert. En el LIV Curs Selectiu del Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat 2021, s'ha impartit formació sobre Laboratoris de cocreación en els plans de Govern obert (30 de novembre i 2 de desembre de 2021). Dins del Pla de Formació del Ministeri de Política Territorial s'ha impartit el curs: Avaluació de la Participació a Planes i Programes. Del 18 al 22 d'octubre 2021 amb una durada de 25 hores. El Institut Nacional d'Administració Pública (INAP) va publicar el 19 de juliol de 2021, el II Pla de Formació en Govern Obert 2021-2024 en el qual s'inclouen activitats de formació en matèria de participació pública.
Per la seva banda, a l'espai col·laboratiu Hazlab s'ha habilitat un espai de publicacions sobre participació ciutadana de lliure accés a totes les persones interessades, sense necessitat d'estar registrat.
Al canal de youtube de HazLab es pot accedir a 67 masterclass i vídeos divulgatius sobre diverses experiències reeixides en participació ciutadana en els àmbits estatal, autonòmic i local.
Cicle d'Administració Oberta
Al Portal de la Transparència, es pot accedir al Cicle Administració Oberta, un espai de difusió sobre el Govern Obert i la participació. En aquest espai es pot accedir a podcast i àudios que també estan disponibles en les principals plataformes d'àudio (Spotify, Spreaker i Ivoox) i a les xarxes socials amb l'hastag #AdministraciónAbierta.
El cicle de conferències ha constat de quatre conferències realitzades per experts en la matèria provinents de diferents àmbits, tractant temes com la Participació ciutadana digital des de la societat civil, la Tecnologia i la democràcia, L'ús de les xarxes socials de l'AGE en el foment de la participació ciutadana i la Democràcia afectiva: més enllà de les plataformes digitals de participació.
S'han iniciat els treballs per a l'elaboració de videos divulgatius per a la sensibilització i la formació sobre participació ciutadana dins de l'Encàrrec a ISDEFE 2021-2023 per al disseny de laboratoris d'innovació (iniciativa 3.4). Aquest encàrrec inclou accions de difusió d'aquest laboratori, i l'elaboració, en suport digital i en paper, d'una Guia de participació ciutadana en plans i programes, així com també a través de mitjans electrònics i xarxes socials, i l'edició de videos que serviran per a la sensibilització i formació sobre participació pública. Encàrrec de ISDEFE
El 22 de febrer de 2023 la CdPP va celebrar el seu segon encontre (disponible en HazLab) per presentar el treball desenvolupat, en concret s'han presentat tres productes, de cadascuna de les subcomunidades (disponibles en HazLab):
Guia de primers auxilis per a un procés participatiu (que SÍ i què NO fer) Elaborada per la subcomunidad de processos. Disseny de serveis per al prototip de laboratori digital d'innovació HazLab de la subcomunidad de laboratori. Funcionalitats de la Plataforma de Participació (resultats de l'enquesta) La subcomunidad de Plataforma mostra els requisits mínims que ha de contenir una plataforma dissenyada per a la participació.
Respecte a l'elaboració de Guiesd'avaluació de la participació en plans i programes una vegada realitzat el plantejament de les necessitats per part la DGGP, així com la cerca i selecció de 3 possibles proveïdors que anessin especialistes en la matèria, es va procedir a la contractació de la Universitat de Girona per a aquest encàrrec, encapçalat pel catedràtic Quim Brugué, trobant-se, a la data, en procés de revisió final i maquetació.
Quant a la Guia d'avaluació de la participació a través de mitjans electrònics i xarxes socials, el treball ha estat realitzat per l'equip de la Universitat Complutense de Madrid, amb la coordinació del catedràtic de Dret Constitucional Rafael Rubio, i Ana Ibarz i Raquel Valle del Grup de Recerca Complutense ‘Tecnologia i Democràcia’ (I+DEM), trobant-se, a la data, en procés de revisió final i maquetació.
En aquest context, l'any 2023 s'ha engegat el cicle de conferències #ParticipaDigital, que se centra a impulsar, fomentar i posar en pràctica la participació ciutadana fent ús dels mitjans digitals i xarxes socials, a través de pautes bàsiques, eines disponibles i procediments.