Codi de Bona Administració
Descarregar el capítol 2 complet.
Mereix consideració específca la inclusió de dos codis, un de bona administració, dirigit a empleades i empleats públics, i un altre de bon govern, dirigit a alts càrrecs.
Després de l'entrada en vigor de la Constitució Espanyola, diverses normes han conformat progressivament els principis ètics i de conducta que disciplinen l'exercici de les funcions dels membres del Govern, alts càrrecs i empleades i empleats públics de l'AGE i del sector públic institucional estatal. L'obligat compliment d'estes previsions normatives ha cimentat els pilars de la infraestructura ètica de el Govern i de l'AGE, i ha contribuït a promoure comportaments orientats a la satisfacció dels interessos generals.
Però el reforç de la confanza ciutadana en les institucions no se sustenta únicament en el compliment de les previsions de l'ordenament jurídic, sinó que requerix assegurar que el comportament de les persones dedicades al servici públic respon als més alts estàndards ètics.
En fer explícits els models de comportament als quals ha d'aspirar el conjunt dels servidors públics i alts càrrecs es propicia la refexión individual i el diàleg col·lectiu entorn de/entorn dels valors que sustenten la missió de servici públic.
Els codis no tenen per si mateixos caràcter normatiu, i es distingixen netament de el règim disciplinari, que opera com un estímul negatiu articulat entorn de/entorn de la sanció.
Els codis ètics que s'inclouen en el Sistema d'Integritat de l'AGE aspiren per tant a sintetitzar els valors que emanen de l'ordenament jurídic i a articular un conjunt de pautes de conducta que puguen servir de referent en l'acompliment de les funcions públiques.
S'integren en ell un conjunt de bones pràctiques dirigides al conjunt de membres del Govern, personal alt càrrec i empleades i empleats públics, de manera que conformen un marc ètic coherent i exigent assumit amb caràcter voluntari.
Peça essencial d'un sistema d'integritat pública, l'elaboració d'estos codis respon felmente a les línies directrius de l'OCDE i a les recomanacions de el Consell d'Europa, i es troba en línia amb les experiències desenvolupades en altres països del nostre entorn.
En la seua elaboració han participat persones de diferents perfles professionals dins dels corresponents grups de treball, la qual cosa ha permès refejar una pluralitat enriquidora de perspectives.
Els codis seran objecte de la més àmplia difusió i aniran acompanyats de les accions de seguiment necessàries per a assegurar la seua permanent actualització i segur afanzamiento.
Després de la introducció corresponent es delimita el seu àmbit d'aplicació i condicions, passant de seguida a detallar els valors ètics que s'arrepleguen com a orientació i guia en l'exercici de les seues activitats professionals, i que s'han anat extraient de l'ordenament jurídic d'aplicació i referències normatives relacionades, que en últim terme es reconduïxen a una llista de valors ètics i a les normes de conducta associades a cadascun d'ells.
Es completen els codis amb un epígraf sobre prevenció i gestió de confictos d'interessos, en el qual s'inclou un apartat específco relatiu a l'eventual oferiment de regals i atencions socials, i es tanca amb la recopilació de les referències normatives relacionades i connexes abans citades com a base dels valors assenyalats.